Att fiska i Thailand

Ove juli 23, 2017
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Nu när jag är bosatt i Thailand sedan åtta år tillbaka har det självfallet också hänt att jag begett mig ut för att fiska. Problemet här är att jag inte riktigt litar på thailändarna när det gäller deras förmåga att underhålla och ta om hand deras båtar, varken när det gäller själva skrovet eller motorn för den delen och det sista jag vill är att bli strandsatt någonstans eller vara med om att en båt sjunker mitt ute på öppna havet. Av den anledningen har jag bara vågat mig ut på ett fåtal turer och då har det varit med fiskeguider som jag fått rekommenderade för mig av andra fiskeintresserade.

Blandade framgångar

Det var också med blandade framgångar som vi gav oss ut med dessa båtar för en dagstur, ut på öppet hav, i hopp om att lyckas fånga något stort. Men den där riktigt stora bjässen lyckades vi aldrig landa. Under första resan blev det ett tiotal fiskar under de dryga åtta timmar vi befann oss ute. Nu kommer jag inte ihåg alla typer av fisk vi fick upp, men majoriteten av dessa släpptes vi i sin tur tillbaka igen, bortsett från tre eller fyra som vi tog hem då dom var riktigt goda att äta enligt kaptenen på båten. Det vi lyckades landa var bland några som kallas för juv, och det var just dom som var goda att äta tillsammans med en liten leopardhaj, som vi släppte tillbaka.

Under den andra resan som vi begav oss ut på blev det bara två fiskar dessvärre, där den första var en blue-spotted ray, alltså en stingray med den där giftiga taggen på svansen. Men det var också under denna resa som vi, eller jag kanske jag ska säga, lyckades landa den största fisken under alla dessa resor, en black-tip shark som vägde upp emot 25 kg så det var ingen direkt bjässe men den gav mig en riktigt god fight och det tog väl över en timmes kämpande innan jag till sist lyckades få in den intill båten så vi kunde plocka upp den. Även denna valde vi att behålla och äta, då jag aldrig tidigare hade ätit haj och de hajkotletter som vi gjorde i ordning måste jag säga smakade faktiskt riktigt bra.

Fiskedammar

För att tillfredsställa fiskebehovet har det istället blivit till att besöka så kallade fiskeparker som finns lite varstans, vart än i landet man befinner sig. Dessa innehåller normalt sett en rad olika typer av kattfisk, men där det i regel är primärt striped catfish som domineras beståndet. Storleken på dessa är också varierande beroendes på vilken park man besöker men jag har lyckats få upp fiskar som vägt upp emot 20 kilo. Alla dessa är dock ”catch-and-release” så det är inget man tar med sig.

Den tuffaste matchen jag haft i en av dessa parker var dock med en mekong catfish, som jag höll på och tampades med i över 45 minuter innan jag tappade den, precis intill bryggan. Ägaren av parken visste direkt vilken det var och han sa att vikten på den var över 30 kilo, vilket också hade blivit den största fisken jag någonsin fångat, OM jag nu hade fått upp den. Men än har jag inte gett upp, det har blivit ett par besök till samma park sedan dess och tänker återvända fler gånger, tills jag slutligen landar bjässen.

Kategori: Blogg
  • 0
  • 578
Ove