Mina fiskeupplevelser del 1

Ove juni 12, 2017
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Jag skulle inte vilja kalla mig för en proffsfiskare, inte ens i närheten. Fiske är en hobby jag har och som jag gör om och när tillfälle ges. Visst, jag har en båt och jag har utrustning så möjligheten finns där under vår, sommar och höst problemet är bara att hitta tiden att göra det på då familjen och arbetet tar upp så stor del av vardagen och på helgerna är jag för trött för att bege mig ut, då behöver jag ladda upp mina batterier så att jag är fit for fight igen när måndagen kommer, med ungar som ska till skolan och en annan som måste till jobbet.

Född och uppvuxen i Nynäshamn är det oundvikligt att inte ha fiske som en hobby, då vi trots allt pratar om en stad som ligger längs med kusten, bara sex mil söder om Stockholm. Vattnet runt Nynäshamn med omnejd bjuder på riktigt bra fiske, allt från lax och öring ute till havs till gös, abborre och gädda inomskärs. För mig handlar fiske inte så mycket om att få den stora fisken på kroken, inte heller vad jag egentligen får utan det är mer om kampen att få upp fisken i båten och friheten som följer med att ta båten och åka ut, spendera ett flertal timmar bara sittandes där och meta eller kasta, vad man nu föredrar. När jag verkligen vill komma bort, då tar jag båten och ankrar upp strax utanför Nynäs, precis bakom ön Bedarön där jag sedan sitter och rycker strömming. Det är vad jag kallar för avkoppling och något som verkligen får dig att varva ner och stressa av. Som bonus har man sedan färsk strömming när man kommer hem, med potatismos och skirat smör, finns inte mycket som slår detta på tallriken.

Bättre fiske förr

Det är tråkigt att behöva erkänna det men det var faktiskt bättre förr, i alla fall om vi går tillbaka en sådär 20 år i tiden. Då kunde man åka ut nästan vart som helst och mer eller mindre vara säker på att man skulle få något på kroken, men så är det inte riktigt idag. Nu kan du sitta timme efter timme på platser som tidigare var kända som goda fiskedrag men som idag är mer eller mindre utdöda. Detta gäller inte bara platserna och också fisketyperna där abborren börjar bli mer och mer sällsynt. Förr räckte det med att kasta ut metkroken och du kunde sitta på ett bra ställe och håva in fisken, som exempelvis dragets kanal, passagen som tar dig från Nynäshamn ut mot Torö och vidare ut till Landsort. Problemet med kanalen är att den, på sommaren, är högtrafikerad med båtar som kommer och går vilket gör det svårt att riktigt komma in tillräckligt nära med båten utan att störa trafiken. Bäst är det att ankra upp en bit utanför, gå i land och sedan fiska från land. Men nu kan du bli sittandes där en lång period innan det första nappet kommer.

Kategori: Blogg
  • 0
  • 565
Ove