Mina fiskeupplevelser del 2

Ove juni 24, 2017
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Förknippa nu inte mig med begreppet proffsfiskare eller sportfiskare för den delen, det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Att fiska är inget annat än en hobby för min del, ett sätt att komma bort för stunden, koppla av och framför allt koppla ner, då jag stänger av telefon och internet på luren så jag är helt avskuren från omgivningen. Det sista jag vill höra när jag sitter ute i båten eller vart jag nu än befinner mig är telefonen eller signalen som säger mig att jag har ett nytt meddelande eller ett nytt mail som väntar. Jobba gör jag tillräckligt på vardagarna och det upptar stora delar av min tid från måndag till fredag så när helgen kommer är jobbet det sista jag vill tänka på.

Därför är fiske mitt sätt att fly vardagen, om än för stunden. I första delen berättade jag lite om vart jag är född och uppvuxen, vad området hade att erbjuda i form av fiske. Jag vet att jag kan skatta mig lycklig med sådana enastående vatten tillgängliga bara ett stenkast från där jag bodde som ung. Men trotts detta så måste jag ändå säga att mitt absoluta favoritställe att fiska på är beläget närmare 90 mil norrut från Nynäshamn som utgångspunkt. Jag syftar här på Saxnäs, en liten ort belägen några mil norr om Vilhelmina, inte allt för långt ifrån Kittel- och Klimpfjäll. Här uppe spenderade har jag spenderat påsk under ett flertal år och även fast jag inte är en stor fantast av varken kyla eller snö så är detta onekligen paradiset. Under april månad så finns det fortfarande gott om snö så här långt norr ut och alla vattendrag är fortfarande täckta med tjock is som man kan köra bil på om man så vill, även om jag själv föredrar skoter i detta fall.

Isfiske

Det absolut bästa med resan upp hit var dock pimpelfisket vi brukade göra tidigt om morgonen, vid sextiden. Vi tog våra skotrar och begav oss ner på isen, borrade upp en tre, fyra hål, kastade ner lite äggskal så vi kunde se botten och fisken när den passerade över skalen och gick på kroken. Fisken vi var ute efter var röding, den tveklöst godaste fisken jag någonsin har ätit. Nyfångad röding som tillagas i ugn med smör, grädde och gräslök och sedan serveras med kokt potatis. Det är något jag lätt skulle kunna äta ett par gånger i veckan om jag så kunde!

Det roliga med denna typ av fiske var just att vi kastade ner äggskalen så vi kunde ”kik meta” som det kallas, istället för att sitta och känna. Det var bara att kasta ut renfällen, lägga sig på mage och stirra ner i hålet vi hade borrat. I allra flesta fall släpper jag tillbaka fisken jag fångat då jag inte är ute efter att tillaga den men det fanns inte ens i tankarna när vi befann oss här uppe. Varje fisk som plockades upp åkte rakt ner i pannan och vidare till våra magar. Jag har aldrig ätit så mycket röding som jag gjorde under den vecka jag spenderade här uppe och kommer aldrig göra det igen men har ni möjligheten, se då till att pröva på isfiske och framför allt, jaga rödingen, ni kommer garanterat INTE bli besviken, jag lovar!

Kategori: Blogg
  • 0
  • 564
Ove