Tävla i fiske

Ove april 29, 2022
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Att fiska är för många en naturupplevelse och en stund för avkoppling. Vissa väljer att fiska själva och andra tillsammans med ett gäng kompisar. Fiska kan man göra året runt. På vintern om det är en sjö gör man en vak och pimplar och på sommaren är det vanligt med spö och drag. Många sjöar kräver fiskekort, dessa går att köpa per dag eller till och med per säsong. Vissa köper båt och fiskar längre ut men mycket sker till havs på de stora haven. Sportfiske har vuxit under modern tid och det finns många arrangörer och firmor att välja mellan. Västkusten är ett populärt ställe i Sverige och många andra länder i världen anordnar fisketurer. För den bitne fiskaren finns möjligheten även att tävla i fiske. Man kan välja mellan en massa olika grenar så som kust och sjö, trolling, traditionellt och internationellt mete, fluga och mycket mer. Det tävlas nationellt i SM med regelverk i var gren. Man tävlar individuellt eller i lag. Man kan fiska i de flesta sjöar och åar med olika resultat beroende på bete och en gnutta tur. Fiskar så som gädda, abborre och gös samt sik finner man i våra insjöar medans atlantlax, röding och öring är havsfiskar.

Trolling och fluga

Trolling är ett sätt att fiska på. Det innebär att man använder en motorbåt och låter draget släpa efter. Detta är ett populärt sätt att fiska på och många tävlar i grenen Trolling. Fiskar som gillar att jaga aktiva fiska nappar bra på detta sätt. Denna metod ger ofta fisk i mängd för fiskaren. Flugfiske kräver lite inlärning och med rätt teknik kan man få fiskar som gädda och havsöring. Det är viktigt att lära sig ordentligt i början då det sätter grunden för framtida fiske stunder. Den rätta kasttekniken är viktig då linan är tyngden eftersom flugdraget knappt väger något. Tekniken är att man för spöt fram och tillbaka ett par gånger i luften innan man släpper spärren på spöt och låter draget flyga iväg. Det finns Torrflugor som flyter och Våtflugor som sjunker.

Traditionellt och internationellt mete

Traditionellt och internationellt mete

Metefiske sker i sötvatten. Vid traditionellt mete använder man handredskap och är den äldsta formen av fiske. Man använder sig av ett fiskespö och en metrev. En metrev är det yttersta det vill säga kroken, sänket, flötet och linan. I början av metefiske användes grenar och pinnar men nu är det mer avancerade spön och det finns många att välja på. En del är lättare och andra tyngre. Modernt mete det vill säga Internationellt mete är i Europa den absolut största grenen i sportfiske. I denna gren ser man till total vikten av den fångade fisken och fisken släpps levande tillbaka i sjön igen efter tävlingen. Man använder sig av ett kastspö eller ett linkande traditionellt metspö med max längd på tretton meter och ett flöte. Man har möjligheten att lägga ut mäsk. Mäska är lockbete för fisken. Fiske är stort i hela världen ock en del gör det för överlevnad medans andra för sporten. Vissa med en massa utrustning och andra med enkla medel. Det finns något för alla inom fiske.

Category: Blogg
  • 0
  • 31
Ove