Vad fick dig att börja fiska och varför fortsatte du?

Ove juni 1, 2017
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Detta är en fråga som jag får titt som tätt, inte så mycket kanske varför jag fiskar men vad exakt det är som lockar så mycket med att fiska, vad är charmen, vad är det som gör att du beger dig ut med båten helg efter helg, även om det är dåligt väder och du har ont om pengar då det trots allt inte är billigt att ta båten eller bege sig iväg på en fiskeresa. För den som inte uppskattar att fiska, kan det vara svårt att sätta sig in i vad det är som driver dom som gillar det, men å andra sidan så är det väl egentligen som vilken annan hobby som helst där nöjet och intresset driver en att fortsätta.

Vad det är som får en att utöva en specifik hobby i fråga vill jag koppla ihop med ens kulturella uppväxt, alltså förknippat med vart och hur man växte upp, om man kom från en arbetar- eller akademisk familj och så vidare. Självfallet så har föräldrarnas intresse också påverkat en under uppväxten och var de intresserade av att spendera tid utomhus, som att campa eller befinna sig i naturen så kommer detta självfallet också påverka barnens utveckling och intressen under deras vuxenliv. Jag menar, en människa som vuxit upp med att årligen åka upp till fjällen för att åka skidor, kommer sannolikt att ha skidåkning som ett stort intresse eller hobby jämfört med en som aldrig stått på ett par skidor under sin uppväxt. Platsen där du växte upp har också en väldigt stor betydelse skulle jag vilja påstå. Jag som är uppvuxen i en liten småstad intill kusten, för mig föll det sig naturligt att befinna sig ute på sjön och sysselsätta mig med saker som var förknippade med vatten, så som vattenskidor, fiske, vindsurfing och liknande saker.

Passionen styr

Men

Men självfallet så är det också passionen som styr alla dessa saker som jag nämnt ovan kan vara helt betydelselösa. Du kan ha vuxit upp i centrala Stockholm, aldrig hållit i ett fiskespö som ung för att sedan i vuxen ålder prövat på att fiska för första gången och bokstavligen talat fastnat på kroken, där du inte kan få nog. Men för att besvara frågan som jag nämnde överst, vad det är som driver en så är det passionen. För mig handlar det inte så mycket om att få så mycket fisk som möjligt när jag är ute, utan det är jakten och kanske är det lite av människans jaktinstinkt som påverkar en men känslan man får när man väl lyckas fånga fisken man var ute efter, att sedan tampas med den och få upp den i båten, den känslan är svår att beskriva. Det gör inget om jag får spendera timmar i båten utan att få något på kroken, det är jakten och hoppet om att lyckas som driver en. Samtidigt är det också oerhört avkopplande att sitta där och njuta av allt vad naturen och havet har att erbjuda. Att fiska är långt ifrån en säker sak, då du kan spendera timmar, även dagar utan att få ett enda napp men även detta är en del av charmen. Fördelen med när fisket är långsamt är att jag kan roa mig med annat under tiden, så som att lyssna på Spotify, eller snurra på kulan men också kolla in roliga klipp på youtube. Ena dagen kan du missa allt och inget du gör ändrar din lycka bara för att sedan nästa dag så fungerar helt plötsligt allt och du kan inte varken förklara eller förstå varför. Trots all din kunskap och erfarenhet så kommer det i slutändan också handla om tur.

Men för mig är det en kombination av spänning och avkoppling. Det finns inget mer avkopplande än att bege sig ut, ensam eller med sällskap och sedan spendera en dag ute på båten eller ute och fiska. Du kopplar bort allt som har med jobb att göra, du är helt frånkopplad från allt som skapar stress i din närvaro. Jag är helt övertygad om att detta också har förhindrat mig från att känna mig utbränd i arbetet då det är ett utmärkt verktyg gällandes stresshantering i mina ögon. Vi har alla våra olika sätt att hantera stress på, vissa utövar yoga eller på andra sätt minskar sin stress, för mig så är det att bege mig ut och fiska som håller detta i schack.

Till sist så är det även gemenskapen, om du nu delar din hobby eller intresse med andra. De band som knyts och den vänskap som man skapar med personer som delar ens passion, detta band står sig riktigt stark oavsett väder och vind. De vänner som jag träffat genom åren som jag fiskar, är vänner som jag kommer ha livet ut och personer som jag kan tillförlita på mig på oavsett situationen. Du lägger trots allt delvis ditt liv i deras händer när ni är ute på öppna havet och fiskar. Skulle något hända, då är det dom som kommer till din undsättning och det finns inte mycket som slår denna typ av tillit och förtroende.

Kategori: Blogg
  • 0
  • 609
Ove