"> Fiska i en bukt på Island - Sun City Predator Show

Fiska i en bukt på Island

Ove juni 10, 2018
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Det finns en hel del olika sorters fiske på Island, det är bara att välja och vraka. Eller kanske prova allt? Med varje typ kommer även olika tips och trixa och regler, så oavsett vad gäller det att man kollar upp noga innan. Det bästa kan vara att engagera en lokal fiskeguide eller delta i något fiskeäventyr eller en fiskeresa. Men det går givetvis att styra ihop något själv också, då blir det mer frihet men färre garantier. På norra Island åker man ofta och fiskar i älvmynningarna efter havsröding när det är tidvatten. Vid den tidpunkten är det väldigt bra fiske, men däremot blir det helt tomt på fisk när vattnet drar sig tillbaka igen.

De stora fiskarna

Vill man prova fånga de stora torskarna så är det en väldigt god idé att åka med någon av de båtar som erbjuder atlantfiske med erfarna guider och moderna utrustningar. Skepparen på m/s Andrea har sagt att det alltid finns fisk dit han åker och att de alltid drar upp mellan fem och tio torskfiskar vid varje fisketur som varar några timmar. Det handlar om fisk som torsk, kolja, vitling och sej där i vattnet i Faxaflóisbukten utanför Reykjavík. M/s Andrea är en av alla de båtar som tar med sig turister och fiskare ut för att fånga rejäla bitar fisk. Det är inte ovanligt att en person kan lirka upp runt 20 fiskar under bara en fisketur. Väljer man en sån arrangerad fisketur så är man i princip garanterad fisk eftersom de går efter ekolodet för att finna stimmen. Och Faxaflóisbukten är full med torsk. Vill man satsa på de riktigt stora fiskarna så är det maj man ska boka in. Man vet aldrig exakt vart man kommer att hamna när man går ombord dessa fiskebåtar för de styrs av både väder och vart fiskarna finns, precis som de båtar som erbjuder valsafari. Är vädret bra så kan man få åka med längre ut där det även finns andra typer av fisk men är det blåsigt och sämre väder så håller sig skepparna inne i bukten.

Nygrillat på däck

Islänningarna kan sin fisk, både när det gäller att fånga den och att tillaga den. Det är en god idé att välja en fisketur där maten ingår. Du kommer då att serveras fisk så färsk att den nästa fortfarande sprattlar. Den nyfångade fisken grillas på däck vilket är en upplevelse i sig.

Några olika tips

Söker man havsfiske finns en hel del olika platser som Husavik, Reykjavik och Grimsey, bäst mellan april och september. Kvällsfiske är härligt i Fellsendavatn, en sjö i utkanten av Vatnajökulls nationalpark. Bra laxfiske kan man bland annat finna i Laxá vid Kjos som ligger sex mil från Reykjavik. Den ses som en av landets absolut finaste laxälvar med massor av lax. Bästa tiden är efter midsommar fram till september. Glöm inte kolla om det råder fiskeförbud mitt över dagen. Tio mil från Reykjavik finna en annan av Islands bästa laxälvar, Nordurá. Även där gäller slutet av juni och fram till september.

Nygrillat på däck
Category: Blogg
  • 0
  • 850
Ove