"> Ultimata fiskeställen på Island - Sun City Predator Show

Ultimata fiskeställen på Island

Ove juni 24, 2018
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Ett av norra Europas absolut bästa öringfisken hittar man på Island i Laxa vid området Myvatn, Laxárdalur och Adaldal. Rätt tid för fiske där är från slutet av maj till slutet av augusti. Där finns många stora öringar att överlista även om det inte alltid är lätt. Det är ett flugfiskarnas paradis utan tvekan.

Man bör dock tänka på att vara ute i tid, oftast redan hösten innan planerad resa. Har man tur kan det finnas restkort på försommaren.

Höglandsfiske

Lite nordost om den välkända vulkanen Hekla finns det otroligt vackra höglandsområdet som heter Fjallabak. Här är det inte bara populärt med fiske utan även ett vandringsparadis och populärt för ryttare. Det är sjöfiske efter röding och öring som gäller och i området finns fina stugor att hyra. Området i sig är oerhört fascinerande med bergen som varierar mellan svart lava och grönområden där djur betar. Det är också bra på det sättet att man får använda såväl fluga som spinn och mask. Efter en lång härlig dag med fiske så kan man besöka en av Islands mest kända varma källor som finns i just det området.

Köra genom vatten

Att fiska uppe på höglandet uppe på Arnarvatnheidi är en upplevelse utöver det vanliga. Har man en gång upplevt det så vill man alltid återvända. Det är en otroligt sjöområde som erbjuder rejäla öringar och röding. Miljön är karg och exotiskt och ligger inbäddad intill den enorma glaciären Langjökull. Man kan använda mask, fluga eller spinn och mellan de olika sjöarna finns små strömmar. En del av sjöarna är rätt grunda så man kan vada i dem, därför är de också lämpliga för flugfiske. Ska man fiska i Arnarvatnheidi-området så gäller det att planera väl. De stugor som finns är få så man måste vara ute i tid. Området är dessutom väldigt otillgängligt så för att ta sig dit behöver man fyrhjulsdriva bilar av större jeep-variant. Vägarna kräver det men även ett vadställe som är lite trixigt att ta sig över, vattnet kan bli högt. Inget man gör själv med andra ord. Bästa tiden för fiske där är mitten av juni och till augusti. Det är även ett bra vandringsområde där man kan campa.

Laxälvar

Reykjadalsá-Eyvindarlaekur och Myrarkvisl är två små älvar med lax och stationär öring. Myrarkvisl erbjuder mest öring i juni och första halvan av juli innan laxfisket tar över. I Reykjadalsá stiger laxen relativt tidigt och fisket kan ofta påbörjas i samband med midsommar. Öring hittar man i båda älvarna hela säsongen från i båda åarna hela säsongen och i Reykjadalsá störs de i princip inte något alls av laxen. När man är där i krokarna kan man även passa på att prova att fiska öring i Laxa i Adaldal och kanske pröva lyckan i Myvatn. Vill man ge sig på röding så är Flokadalur fantastiskt för det. Där kan man fiska i älven eller någon av de två små sjöarna närmre havet. Havsöring och lax finner man i första hand i de nedre delarna och de två sjöarna. Vid älvens mynning vid havet kan man fiska både havsöring och röding.

Laxälvar
Category: Blogg
  • 0
  • 972
Ove