"> Hårda regler kring fiske på Island - Sun City Predator Show

Hårda regler kring fiske på Island

Ove maj 20, 2018
0 henkilöä miellyttää tätä viestiä

Om man vill fiska öring på Island så är det bra att vara påläst om vilka metoder man ska använda sig av, vilka platser, vilken säsong och vilka platser för respektive säsong. Om man förbereder sig väl så får man ut mycket mer av resan som oftast blir dyr (men värt det).

Eftersom reglerna är benhårda när det gäller kvoter och regler och tillstånd kring fiske så gäller det att planera väl. Räkna även med att få rengöra din fiskeutrustning på Keflavik eftersom islänningar håller extremt hårt på att inte riskera några smittor i deras vatten. Precis samma filosofi som när det gäller hästnäringen på Island.

Lax, forell och öring

Island är utan tvekan ett paradis om man vill fånga lax, forell eller öring. Det finns en otrolig mängd fisk i både sjöar och älvar, stora som små. Man kan räkna med såväl havsöring som brunöring och en och annan röding. Utgår man från Reykjavik så är det inte långt till första fiskrika älv. Älvar och sjöar hittas inom 3-10 mil från Reykjavik. Huvudsäsongen för att fånga lax är från midsommar och fram till mitten av september. Siktar man in sig på forell så är säsongen mer varierande så det gäller att ha koll på just den älv eller sjö man planerat att fiska i. Generellt kan man säga att säsongen är mellan april-maj till september-oktober. Hur och när man inhandlar sitt fiskekort varierar också beroende på vilken typ av fisk man planerar att fånga. Handlar det om laxfiske får man se till att vara ute i god tid medan det för forell går snabbare, då kan man oftast få ett samma dag. Det råder en hel del begränsningar i hur många fiskekort som säljs på olika platser. En del älvar och sjöar har även uppehåll i fisket mitt över dagen, men inte alla. Bra att kolla upp dock så man inte åker dit. Att åka till Island för att pimpla blir mer och mer populärt men än är det sommarsäsongen som är det heta. Island har väldigt många älvar och de bubblar i princip av lax. Det finns en liten älv som heter Hauksdalsá nordväst om huvudstaden Reykjavik. Den ringlar sig fram genom det magiska lax-landet. En plats där en sann sportfiskares drömmar kan bli verklighet.

Fiske vid älvmynningar

Det finns en rätt vanlig föreställning att man inte fiskar havsöring från kust på Island. Men kanske är det bara en sak islänningarna velat hålla för sig själva? På plats kan man i alla fall träffa på ortsbor längs kusten som fiskar just havsöring från kust. Oftast kan man se dem stå vid mynningar vid tidpunkter (som när det blir tidvatten) som de har bra koll på, därför är det bästa tipset att få tag på någon som vet. På detta sätt fiskar de både lax och havsöring. Allemansrätt finns på Island men om man måste korsa marker bör man fråga markägare, samma gäller vid parkering. Har man tur kan man träffa på någon markägare som är villig att mot en slant låna ut sin fiskerätt under en dag.

Fiske vid älvmynningar
Category: Blogg
  • 0
  • 1228
Ove